Bani Brusadin

Bio

Bani Brusadin és comissari d'art contemporani, docent i investigador expert en comunicació, producció cultural i activisme creatiu. Des de principis de la dècada de 2000, el seu treball gira entorn de la comunicació no convencional i les tàctiques artístiques, els somnis i malsons tecnològics, les infraestructures a escala planetària i tots els possibles bucles de retroalimentació entre ells.

Full English bio / Bio en español / Bio llarga en català👇🏿
Sobre The Fog of System (2021)
Sobre Synthetic Minds (2024)
Conferències i textos recents (selecció) 👉🏿 Research
Instagram @nonsensebani

 

«La imaginació de les artistes a vegades és capaç de travessar aquest espès conjunt de capes, actuant com a connector entre els fets materials i la intel·ligència col·lectiva en la tasca colossal (però apassionant) d'experimentar amb nous models, en qualsevol camp: de la percepció a l'economia, de la cognició a la terraformació, de la justícia social al cosmos.»

«No crec que la 'tecnologia' sigui simplement un nou mitjà per a expressar idees, ni una mera extensió del nostre cos. És més que això. La intel·ligència i les passions humanes sempre han estat d'algun mode sintètiques, una barreja híbrida d'hàbits socials, elements tècnics i reaccions geoquímiques».

«I, com em sento naturalment atret per qualsevol tipus de punt cec, excepció, anomalia, no puc deixar de mirar la societat, els seus sistemes de poder i les seves infraestructures, també, des d'aquesta perspectiva obliqua. Des d'aquest punt de vista, els seus dissenys originals són menys interessants que els seus defectes i incoherències.»

Bio (versió llarga)

Bani és comissari independent d'art contemporani amb un interès específic en la política de la tecnologia, les cultures digitals, el pensament crític i les tàctiques artístiques. És docent universitari en programes de grau i màster en àmbits de comunicació, disseny i art. Sobre aquests temes imparteix sovint conferències i participa en taules rodones. També és investigador i assessor per a institucions públiques i privades i participa habitualment en jurats i tribunals. Té experiència en disseny i direcció de programes públics amb especial predilecció pels formats insòlits i per acompanyar el treball experimental d'artistes emergents i noves creadorxs.

Actualment Bani Brusadin és comissari de la 5ª Industrial Art Biennial a Istria (Croacia), junt amb Giulia Colletti (Castello di Rivoli, CURA Magazine).

Des de 2022 és comissari del programa DONE, un projecte de recerca de la Fundación Foto Colectania de Barcelona. Entre 2023 i 2024 Bani va col·laborar amb Medialab Matadero com a mentor i autor en el marc del LAB03 - Synthetic Minds, un programa annual de producció i recerca creativa. En el mateix període també ha treballat com a assessor sobre art, tecnologia i societat per a l'Ajuntament de Barcelona, així com membre de diferents jurats d'art. Entre 2022 i 2023 Bani va treballar com a membre de l'equip de comissariat de l'edició 2023 de transmediale, un dels festivals d'art i cultures digitals més antics i reconeguts d'Europa.

Anteriorment, en Bani va desenvolupar el projecte Freeport, un prototip i programa pilot d'estudis independents enfocat a estratègies creatives crítiques per a un món d'humans i màquines (i altres formes de vida). Entre 2018 i 2021 es van dur a terme una sèrie de programes en col·laboració amb el CCCB Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (2018) i Matadero Madrid (2019, 2020), així com de manera independent (2021 amb suport de l'ICUB Barcelona).

Entre 2018 i 2019 va ser comisari amb José Luís Devicente i Julia Kagansky del festival Tentacular a Matadero Madrid i el 2021 va ser un dels tres mentors internacionals de la primera edició de Cultures d'Avenir, un projecte conjunt del CCCB Barcelona, Centre Pompidou Paris y HKW Berlin.

Bani resideix actualment a Barcelona, on el 2004 va impulsar The Influencers, un festival sobre art menys convencional, guerrilla de la comunicació i entreteniment radical (amb els artistes Eva & Franco Mattes). Al llarg de quinze edicions, el festival va travessar moments molt diferents de la història de les cultures digitals i post-digitals, acollint a alguns dels artistes emergents més rellevants del panorama internacional, així com dissenyadors radicals, tecnòlegs rebels, activistes insòlits i investigadors independents. El festival va ser coproduït pel CCCB Centre de Cultura Contemporània de Barcelona des dels seus inicis i des de 2005 fins 2019 va comptar amb el suport de l'Ajuntament de Barcelona i la Generalitat de Catalunya.

Va formar part de l'equip de direcció de Masters & Servers (2014-2016) i The New Networked Normal (2017-2019), dos projectes de cooperació finançats per Creative Europe i centrats en l'evolució de l'art i les cultures digitals crítiques, realitzats en col·laboració amb Abandon Normal Devices (Regne Unit), transmediale (Alemanya), STRP (Paisos Baixos), el CCCB (Espanya), Aksioma (Eslovènia), Drugo More (Croàcia) i Link (Itàlia). Anteriorment, va treballar como responsable de producció de una branca del projecte de recerca Desacuerdos, dirigit per Marcelo Expósito per al MACBA Museu d'Art Contemporani de Barcelona (2004). Bani també va ser membre actiu del projecte activista Las Agencias / Yomango (2002-2007).

Bani Brusadin és doctor en producció artística (Universitat de Barcelona, 2016) i actualment imparteix classes sobre cultures en xarxa i comunicació en la llicenciatura de Comunicació i Indústries Culturals de la Universitat de Barcelona (2013, en curs), així com en els màsters de Comisariado de Arte Digital a Esdi (Sabadell / Barcelona - 2012, en curs), Data & Design d'Elisava (Barcelona - 2021, en curs), Design and Emergent Futures (Elisava & IAAC, Barcelona - 2024, en curs), Estudios de Cine y Culturas Visuales (ESCAC, Terrassa - 2024, en curs). Entre 2008 i 2024 va ser professor convidat en temes de tecnologia, societat, distopia, interacció crítica en el grau en Disseny i en el grau en Disseny i Enginyeria d'Elisava Barcelona. El 2018 va dirigir amb J. Marzo el congrés acadèmic internacional Interface Politics - After Post-Truth, organitzat per BAU Barcelona en col·laboració amb Hangar i el MACBA Museu d'Art Contemporani de Barcelona. Ha estat coeditor amb Laura Benítez del número 37 de la revista de recerca Temes de Disseny de l'Escola Superior de Disseny Elisava (2021).